Niets willen missen
Mensen willen niets missen. De meeste mensen dan, er zijn altijd uitzonderingen. Dit gegeven is eigenlijk heel mooi voor iedereen in het marketing- en communicatielandschap. Want dit betekent dat iedereen altijd alles van je wil zien. Toch? Nou, nee. Zo werkt het niet. Hoewel je doelgroep ‘niets wil missen’, is het wel belangrijk dat je waardevolle content deelt. Ze moeten er iets uithalen: kennis, inspiratie, oplossingen, noem maar op. Creëer dus waardevolle content. Die het echt waard is om te lezen of bekijken.
Inspelen met ephemeral content
Ephe wat? Ephemeral content is tijdelijke content. Denk aan Snapchat, maar ook Instagram, Facebook en LinkedIn stories. Deze content verdwijnt na 24 uur. En dat maakt de drang om het te bekijken nóg groter. Want ja, je wilt natuurlijk niks missen. Maar als je elke keer content voorgeschoteld krijgt wat je niet interesseert, dan wordt de kans steeds groter dat je het bewuste account gaat ontvolgen. En jij wilt niet dat ‘bewuste account’ zijn. Jij wil gezien worden en je boodschap overbrengen. Daar helpen wij je graag mee.
3 tips voor het overbrengen van je boodschap
We kunnen natuurlijk allemaal moeilijke theorieën en tabellen laten zien. Maar als je nou eens met de volgende drie stappen begint, dan kom je al een heel eind. En zorg je ervoor dat jouw content het écht waard is om gezien en gelezen te worden.
1. Uniek en herkenbaar
Elke maand weer. Zwoegen, peinzen, ideeën, schrijven, schrappen, nieuwe ideeën en opnieuw schrijven. Het maken van content is niet altijd even makkelijk. Iedereen kan natuurlijk wel ‘iets’ op papier zetten, maar je wilt goede content. Het moet herkenbaar zijn. En uniek. Maar ja, hoe maak je herkenbare content als je niet weet wat er in hoofden van je doelgroep omgaat? Neem even een stapje terug. En ga na wie je doelgroep is én waar ze tegenaan loopt. Wat zijn haar struggles? Maak die problemen herkenbaar. En blijf je doelgroep verrassen, kies bijvoorbeeld een keer voor een andere invalshoek.
2. Rake teksten
Goede content heeft niet alleen te maken met de boodschap. De manier waarop je het vertelt is minstens zo belangrijk. Misschien nog wel belangrijker. Zorg er dus voor dat je rake teksten schrijft. Maar let op, de ene doelgroep is de andere niet. De een houdt bijvoorbeeld van een grapje tussendoor, terwijl een ander serieuzere teksten wil lezen. En als je een serieuze of feitelijke tekst schrijft, wil dit niet zeggen dat het saaie stof moet zijn. Je kunt er best een sausje overheen gooien. Iedereen houdt van lekker leesbare teksten, toch? Kortom, tik je toetsenbord aan flarden, maar houdt je doelgroep in je achterhoofd. Oh ja, gebruik tussenkoppen. Want ja, er staat zoveel online, je lezer wil snel kunnen scannen of de inhoud interessant is.
3. Maak het visueel
Ik heb het al eerder gezegd, maar we krijgen heel veel informatie binnen. Elke dag. En 90 procent van de informatie die onze hersenen registeren is visueel. Voeg daarom af en toe een afbeelding of infographic toe. Om het je lezer makkelijker te maken. Maar vooral ook omdat mensen over het algemeen lui zijn als het op lezen aankomt. Ze lezen het ‘even snel door’. Ze scannen de tekst en bekijken de afbeeldingen, als die er zijn tenminste. Als je dus afbeeldingen toevoegt, zorg je ervoor dat je lezers je boodschap beter onthouden. Want beeld is ook gewoon de beste manier om je doelgroep iets te laten onthouden.
The circle of life. Oh nee, circle of the brain. We onthouden namelijk:
